- Algemeen

5 redenen waarom onze manier van opvoeden momenteel in crisis is

In dit artikel geven wij je de visie van de Britse Emma Jenner over het opvoeden van kinderen. Jenny is van mening dat kinderen tegenwoordig slecht opgevoed worden, aangezien zij al vele kinderen (en ouders) heeft opgevoed, heeft zij veel ervaring op dit gebied. Dit zijn volgens Emma de vijf punten waardoor de hedendaagse opvoeding slecht is.

1. De kinderen zijn de baas over ons
Misschien herken je de volgende situatie wel: je zit ’s morgens aan de ontbijttafel en je zoon heeft een rode drinkbeker maar hij zegt dat hij een blauwe wil. Om onrust te voorkomen sta je op, loop je naar de kast en geef je je zoon de blauwe die hij wil.

Emma vertelt dat je op deze manier slecht met de situatie omgaat omdat je zo je kind laat bepalen wat er gebeurd. Je kinderen kunnen gerust een keer boos worden omdat ze niet krijgen wat ze willen, het is belangrijk dat je ze dit dan toch niet geeft. Anders groeien ze later op met het idee dat ze altijd alles kunnen krijgen wat ze maar willen, zolang ze maar boos worden.

2. We leggen de lat te laag voor onze kinderen
Kinderen hebben op veel gebieden meer vaardigheden dan ouders vaak denken. Wanneer ze bijvoorbeeld verliezen met een spelletje is er totaal geen reden toe om te gaan huilen of boos te worden, wanneer je kind dit wel doet is het niet verkeerd om boos te worden. Het kind weet namelijk echt wel dat hij niet boos hoeft te worden maar doet dit om wat meer aandacht te krijgen.

De enige reden dat kinderen zich niet gedragen is omdat we ze niet hebben geleerd hoe ze zich moeten gedragen. Leg de lat hoger!

3. Niemand durft meer iets te zeggen
Wanneer onze kinderen zich misdroegen zei er altijd iemand wel iets van, of het nu de leraar of de buschauffeur was, niemand was te verlegen om zijn mond open te trekken tegen wangedrag. Tegenwoordig zijn zelfs leraren bang om het kind kritiek te geven op iets wat niet mag, omdat in veel instanties de ouders dan boos worden op de leraar.

4. De makkelijkste weg is niet altijd de beste weg
Tegenwoordig groeien kinderen op met allerlei technische apparaten, smartphones, televisies, iPads etc. Dit maakt het makkelijker voor ons om onze kinderen te vermaken maar het is niet goed als je kinderen continu zo makkelijk vermaakt worden. Ze moeten zichzelf ook leren vermaken, anders kunnen ze niet omgaan met lang verveeld te zijn, waardoor ze ongeduldig worden.

5. De behoefte van de kinderen staan voor de behoeften van de ouders
Natuurlijk zijn de behoefte van je kind belangrijk maar je moet je eigen behoefte niet vergeten. Een goed voorbeeld hiervan is een ouder die zijn kind altijd wegbrengt en ophaalt van- en naar school, zelfs wanneer het lekker weer is en de school op loopafstand is. Door je kinderen altijd alles te geven wat ze willen groeien ze op met het idee dat je er altijd voor ze zal zijn. Later zal dit een zwakte worden omdat je ze niet altijd overal bij kan blijven helpen.

Als we niet oppassen voeden we een generatie verwende kinderen op. Ze zullen hebzuchtig, ongeduldig en onbeleefd zijn en dit is niet hun schuld, maar de onze. Het is belangrijk dat we verantwoordelijkheid nemen zodat onze kinderen ook een goede wereld zullen creëren.

Ben je het daarmee eens? Deel dit dan en help ons deze goede adviezen te verspreiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *