- Overig

Ben je verkouden? Dít zegt de kleur van je snot over je gezondheid

Wat is de kleur van jouw snot op het moment?

In Nederland heerst er al een lange tijd een griepepidemie. Hierbij lopen veel mensen te snotteren, te hoesten of nog erger; ze liggen al dagenlang in bed met koorts. Hoe kun je nu weten hoe ziek je bent? Heb je een zware griep te pakken of slechts een kleine verkoudheid?

Via de ‘snotbarometer’ van RTL Nieuws kun je precies aflezen hoe ziek je bent.

Snotbarometer

Hoe weet je nu of je ziek genoeg bent om een bezoekje aan de huisarts te brengen? Hier kun je de snotbarometer voor gebruiken. Aan de hand van de kleur van je snot kun je zien in welke fase van de griep je je bevindt. De kleur van je snot geeft namelijk een duidelijke indicatie weer van de toestand van je luchtwegen. Is de kleur van je snot:
Helder en doorzichtig: Wanneer je snot helder en doorzichtig is ben je kerngezond. Je lichaam produceert dagelijks een kopje vol snot/slijm. Het meeste hiervan slik je onbewust door.
Troebel en wit: Het kan zo zijn dat je je mogelijk in een beginfase van verkoudheid bevindt. Gelukkig hoef je je nog nergens zorgen over te maken.
Geel: ALs je snot geel begint te kleuren, begint de verkoudheid serieuzer te worden. In deze fase vecht het lichaam tegen bacillen, maar als het goed is gaat je lichaam dit gevecht na een aantal dagen winnen.
Groen: Bij groen snot is er sprake van een afweer infectie. Je hebt nu een flinke verkoudheid te pakken. Je afweersysteem probeert het gevecht tegen de infectie te winnen. Hierdoor hopen witte bloedlichaampjes en andere afvalstoffen zich op en dit komt eruit als een diepgroene kleur snot. De verkoudheid is nu vrij ernstig.
Rood: Zit er een rode kleur door je snot heen? Dan komt dit waarschijnlijk doordat er bloed bij zit. De kans is groot dat er een bloedvaatje kapot is in je neus of je luchtwegen. Bij twijfel over de ernstigheid hiervan kun je het beste een afspraak maken met de huisarts.
Bruin: De kleur bruin kan komen van een vervuilde lucht of door het roken. Dit is geen goed teken. Je kunt in deze situatie beter schonere lucht opzoeken of direct stoppen met roken.
Zwart: Is je snot zwart van kleur? Dan is dit een zeer ernstige zaak. In het meest gunstige geval kun je roetdeeltjes in je luchtwegen hebben. Het kan helaas ook erger. Je kunt ook last hebben van een schimmelinfectie. In deze fase is het belangrijk dat je direct naar de huisarts gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *