- Algemeen

Vaak last van buikpijn? Eén op de vijf vrouwen heeft last van déze aandoening

Het is logisch dat iedereen buikpijn erg vervelend vindt. Echter is het wel heel belangrijk om te weten waar deze pijn vandaan komt. Dit hoeft natuurlijk niets ergs te zijn, maar het is wel erg belangrijk om je te laten testen wanneer je een van onderstaande symptomen herkent. Het kan dan zo maar zijn dat je lijdt aan endometriose. Een op de vijf vrouwen heeft namelijk last van deze aandoening.

Littekenweefsel

Wanneer je lijdt aan endometriose, zwerven kleine stukjes baarmoederslijmvlies door je eileiders, blaas, eierstokken, darmen en onderbuik. Deze kleine stukjes slijmvlies kunnen veel pijn veroorzaken, maar soms is het ook zo dat je het niet eens door hebt. Als er meerdere stukjes slijm rondzwerven kan het zo zijn dat je meer klachten kunt krijgen. De werkwijze van deze stukjes slijmvlies is hetzelfde als al het andere baarmoederslijmvlies. Ze bouwen op en breken weer af. Tijdens het afbreken zou een vrouw normaal gesproken ongesteld worden, maar dit bloed kan nergens heen. Er ontstaan bloedingen en er kunnen nare krampen bij komen. Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan door verklevingen, wat voor veel pijn kan zorgen.

Symptomen

Symptomen die komen kijken bij endometriose zijn:
– Buikpijn
– Problemen bij de stoelgang
– Vermoeidheid
– Onvruchtbaarheid
– Lage rugpijn

Vaak is een behandeling niet nodig, maar wanneer er sprake is van een kinderwens kan dit gedaan worden om het proces makkelijker te maken. Er wordt dan een kijkoperatie of pijnstillers voorgeschreven. De pil kan pijnklachten van endometriose onderdrukken. Heb je last van deze symptomen? Aarzel dan niet om dit met je huisarts te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *