- Algemeen

Neuspeuteren kan leiden tot chronische ontsteking

Bijna iedereen doet het wel eens. Je voelt een prikkel of kriebel in je neus. Het enige wat helpt is om met je vinger in je neus te peuteren. Maar is het ooit bij je opgekomen dat dit heel gevaarlijk kan zijn? Wil je weten waar het gevaarlijk kan zijn? Lees dan het artikel verder en je zult de volgende keer wel twee keer nadenken voordat je je vinger weer in je neus stopt….

Wanneer je je vinger in je neus steekt, kunnen gevaarlijke en zelfs multiresistente bacteriën je lichaam binnendringen. Deze ziektekiemen leven in holtes en wanneer je een vinger in je neus stopt ‘voed’ je deze ziektekiemen als het ware.

Je neuswanden kunnen hierdoor geïrriteerd raken en zelfs chronisch ontstoken. Door neuspeuteren kan je gevoelige slijmvlies beschadigd raken waardoor er een bloeding kan ontstaan. Hierdoor ontstaan er korstjes in je neus, waardoor je nog meer wilt krabben.

De virussen, schimmels en bacteriën onder je nagels kunnen hierdoor in je bloedstroom terechtkomen waardoor je nog zieker wordt.

Daarnaast kan een neusbloeding ook nog eens zeer ernstig zijn omdat er in je neus maar liefst vijf slagaders lopen!

Wanneer je slijmvlies gevoelig is, heeft het meerdere weken nodig om goed te herstellen.

Wie had gedacht dat een onschuldige gewoonte zoals neuspeuteren zo slecht kan zijn voor je gezondheid? Mocht je toch de drang voelen om te gaan neuspeuteren, denk dan aan dit artikel en pak een tissue om je neus te snuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *