- Algemeen

Dit kan witte aanslag op je tong zeggen over je algehele gezondheid

Gelukkig is de oorzak niet altijd ernstig!

Het komt helaas wel eens voor dat je op een dag wakker wordt met een witte of gelige aanslag op je tong. Op dat moment hoef je je niet meteen zorgen te maken over deze aandoening, er zijn namelijk verschillende dingen die aanslag op je tong veroorzaken.

Verminderde weerstand

Over het algemeen wijst een witte tong op een verminderde weerstand. Bij een verminderde weerstand raakt de balans tussen bacteriën en schimmels op je huid, slijmvliezen en lichaam in de war. Deze verstoring zorgt ervoor dat de bacteriën en schimmels de overhand krijgen en zo witte aanslag veroorzaken. Ga je dus door een stressvolle periode, ben je verkouden geweest of voel je je gewoon niet zo lekker? Dan hoef je je niet druk te maken over de witte laag: deze gaat vanzelf weer weg.

Aandoeningen

Wanneer je tong voor een langere tijd een witte laag bevat, is er sprake van een ernstige ziekte. Het gebruik van antibiotica kan hier van invloed zijn. Daarnaast kan het verschijnsel ook ontstaan na een ingrijpende behandelingen zoals chemotherapie. Het verschijnsel kan ook voorkomen bij aandoeningen als landkaarttong, een haartong en een tong-ontsteking. Het geïrriteerde mondslijmvlies kan ook ontstaan door veel koffie of thee te drinken, veel te roken en door een slechte verzorging van het gebit. Dit alles kan leiden tot een wittige aanslag.

Hoe kom je eraf?

Hoe je van de witte aanslag op je tong afkomt is afhankelijk van de aanleiding van de aandoening. Over het algemeen kun je het volgende doen:
– Zorg voor een goede hygiëne van het gebit. Het is belangrijk om je tanden minimaal twee keer per dag te poetsen en deze ook regelmatig te flossen of stoken. Je tandenborstel is een bron van bacteriën. Het is daarom belangrijk dat je deze om de drie maanden vervangt.
– Vergeet je tong niet. Maak hem regelmatig schoonste behulp van bijvoorbeeld een tongschraper. Bacteriën die zich op je tong opstapelen kunnen zorgen voor een slechte adem en aanslag op je tong.
– De kans is groot dat je mondaandoening wordt veroorzaakt door slechte gewoontes zoals het drinken van veel thee of koffie of door te roken. Belangrijk is dus dat je stopt met roken en dat je je inname van thee of koffie vermindert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *