- Algemeen

Dit is hoe je een teek op een veilige manier verwijdert

Dit is de veiligste manier om een teek te verwijderen

Je wilt natuurlijk het liefst voorkomen dat je wordt gebeten door een teek, maar helaas ontkom je niet altijd aan deze vieze beestjes. Ze kruipen onder je kleren en bijten zich vast in je warme huid. Het is dan ook belangrijk dat een teek zo snel mogelijk verwijderd wordt, dit om te voorkomen dat je besmet wordt met een nare ziekte. In dit artikel leggen wij je uit hoe je dit het beste kunt doen.

Gruwel jij ook zo van deze vieze beestjes?
Duidelijkheid

Adviezen vliegen je vaak om de oren: de één vindt dat je een teek moet draaien, terwijl de ander juist zegt dat je dat niet moet doen. Dit advies komt voort uit de gedachte dat teken zich als het ware vastschroeven in je huid. Maar dit idee klopt helemaal niet! De teken haken zich vast met hun snuit, waardoor een licht draaiende beweging ze los kan krijgen. Helaas loop je hierbij het risico dat je het lijfje lostrekt van de kop, waardoor de kans dat je besmet wordt groter wordt. Ook denken sommige mensen dat je de teek weg kunt krijgen met zeep, vuur of alcohol. Niet doen! Dit irriteert de teek waardoor de kans groter is dat hij je besmet.

De teek verwijderen

Gebruik altijd een schone tekentang of pincet met een dun uiteinde om de teek veilig te verwijderen. Pak de teek altijd bij zij kop, zo dicht mogelijk op de huid. Het is belangrijk dat je NOOIT in zijn lijfje knijpt, dit leegt zijn maag in jouw bloed, waardoor de eventuele ziekte juist verspreid wordt. Pak de teek langs de zijkant bij de kop vast en trek hem recht omhoog uit je huid. Het kan zijn dat zijn mond achterblijft, maar dit kan geen kwaad. Deze komt er net als een splinter uiteindelijk vanzelf uit. Desinfecteer het wondje wel met wat alcohol of jodium en was je handen goed. Desinfecteer ook de tang of het pincet door deze in kokend water te leggen.

Nazorg

Blijft er na het weghalen van de teek een groter stuk dan alleen het mondstuk zitten? Ga dan altijd naar een huisarts om het te laten verwijderen. Hierdoor loop je een grotere kans om besmet te raken. Is de tekenbeet goed verwijderd? Blijf dan de komende tijd goed opletten. Noteer waar de tekenbeet zat, wanneer je deze hebt opgelopen en wanneer hij is verwijderd. Noteer ook hoe je de teek hebt verwijderd. Blijf de plek in de gaten houden, want als er een rode kring omheen komt is dit een teken van de ziekte van Lyme. Ook wanneer je je een tijdje grieperig voelt, moet je de tekenbeet melden bij je huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *